Does Radeon Crimson driver not like my R9 290's ? [update: FIXED]

Get assistance for technical problems with your PC. Or share your insights.

Does Radeon Crimson driver not like my R9 290's ? [update: FIXED]

Postby Blín D'ñero » 16 Apr 2016, 12:57

I went from 15.12 to 16.2 to 16.3 to 16.3.1 to 16.4.1.

I got artifacts in 2D. and by the way the control panel was seeing my GPU's in the wrong order. That reminded me to disable ULPS. It didn't matter, still artifacts in 2D.

I switched the cards.

I did not experience problems during gaming, though i have hardly played any game during the period from november last year till a week ago.

The problem is with the Crimson drivers they don't seem to be playing nicely on R9 290, in 2D at least.

I reverted to Catalyst 15.7.1. Problem solved!
Gaming PC: * Intel i7 4790K * Noctua NH-D15S * Asus Maximus VII Hero * 32 GB Corsair Dominator Platinum CMD32GX3M4A2133C9 * 2× Sapphire Radeon R9 290 Tri-X in crossfire * Dell U3010 @ 2560 x 1600 / 60Hz * Corsair AX 1200W * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Asus DRW F1ST * Corsair K95 RGB * Corsair M65 PRO RGB * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S530 * Sennheiser HD598 * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC: * Intel i7 2700K @ 4.8 Ghz * Noctua NH-D15 * Asus Maximus IV Extreme-Z * 32 GB Corsair Vengeance Pro CMY32GX3M4A1866C9 * Sapphire HD7970 crossfire * 3 x Dell U2410 @ Eyefinity 5760 x 1200 / 60Hz * Corsair HX 1000i * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Imperator 2012 * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S730D * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC 2: * Intel i7 920 @ 3.8 Ghz * Zalman CNPS9900A LED * Asus Sabertooth x58 * 24 GB Corsair Vengeance LP 1600MHz CL9 DDR3 * Sapphire R9 280X Vapor-X * 2 x Dell U2412M @ Eyefinity 2400 x 1920 / 60Hz * Corsair HX 850W * 7 x WDC WD1002FAEX * Creative Soundblaster Z * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Mamba TE * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Logitech Z-2300 * Windows 7 Ultimate x64 *
User avatar
Blín D'ñero
Site Admin
 
Posts: 7264
Joined: 17 Feb 2008
Location: Netherlands

Re: Does Radeon Crimson driver not like my R9 290's ? [update: FIXED]

Postby Blín D'ñero » 17 Apr 2016, 00:18

The problem reappeared. :eh:

In a minor, less pronounced form though. Slight artifacts at introduction menus of games.

But still.

Currently updating my motherboard's bios... :inv:
Gaming PC: * Intel i7 4790K * Noctua NH-D15S * Asus Maximus VII Hero * 32 GB Corsair Dominator Platinum CMD32GX3M4A2133C9 * 2× Sapphire Radeon R9 290 Tri-X in crossfire * Dell U3010 @ 2560 x 1600 / 60Hz * Corsair AX 1200W * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Asus DRW F1ST * Corsair K95 RGB * Corsair M65 PRO RGB * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S530 * Sennheiser HD598 * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC: * Intel i7 2700K @ 4.8 Ghz * Noctua NH-D15 * Asus Maximus IV Extreme-Z * 32 GB Corsair Vengeance Pro CMY32GX3M4A1866C9 * Sapphire HD7970 crossfire * 3 x Dell U2410 @ Eyefinity 5760 x 1200 / 60Hz * Corsair HX 1000i * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Imperator 2012 * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S730D * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC 2: * Intel i7 920 @ 3.8 Ghz * Zalman CNPS9900A LED * Asus Sabertooth x58 * 24 GB Corsair Vengeance LP 1600MHz CL9 DDR3 * Sapphire R9 280X Vapor-X * 2 x Dell U2412M @ Eyefinity 2400 x 1920 / 60Hz * Corsair HX 850W * 7 x WDC WD1002FAEX * Creative Soundblaster Z * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Mamba TE * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Logitech Z-2300 * Windows 7 Ultimate x64 *
User avatar
Blín D'ñero
Site Admin
 
Posts: 7264
Joined: 17 Feb 2008
Location: Netherlands

Re: Does Radeon Crimson driver not like my R9 290's ? [update: FIXED]

Postby Blín D'ñero » 17 Apr 2016, 20:34

Well the issue seems to be solved!

The first case it was a hardware issue: a part of my PC case obstructed the CPU fan. It did not turn at all. Hence the artifacts.

The culprit was the socket (with extruded clips) holding the sidepanel fan. I removed the socket and screwed the sidepanel fan directly onto the panel. Gained me about a centimeter (distance from the CPU-fan), more than enough to fix the issue.

The second case turns out that i must enable AMD Overdrive and expand power max for both cards to 50%. Without it i get artifacts when crossfire is enabled, not with a single card/. (I can imagine that could be related to the motherboard bios settings being set to defaults/auto after the bios update. I yet have to redo most of the settings for optimization.)

NEXT i will reinstall Radeon Crimson... :yep: might not be the driver to blame after all... :inv:
Gaming PC: * Intel i7 4790K * Noctua NH-D15S * Asus Maximus VII Hero * 32 GB Corsair Dominator Platinum CMD32GX3M4A2133C9 * 2× Sapphire Radeon R9 290 Tri-X in crossfire * Dell U3010 @ 2560 x 1600 / 60Hz * Corsair AX 1200W * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Asus DRW F1ST * Corsair K95 RGB * Corsair M65 PRO RGB * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S530 * Sennheiser HD598 * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC: * Intel i7 2700K @ 4.8 Ghz * Noctua NH-D15 * Asus Maximus IV Extreme-Z * 32 GB Corsair Vengeance Pro CMY32GX3M4A1866C9 * Sapphire HD7970 crossfire * 3 x Dell U2410 @ Eyefinity 5760 x 1200 / 60Hz * Corsair HX 1000i * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Imperator 2012 * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S730D * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC 2: * Intel i7 920 @ 3.8 Ghz * Zalman CNPS9900A LED * Asus Sabertooth x58 * 24 GB Corsair Vengeance LP 1600MHz CL9 DDR3 * Sapphire R9 280X Vapor-X * 2 x Dell U2412M @ Eyefinity 2400 x 1920 / 60Hz * Corsair HX 850W * 7 x WDC WD1002FAEX * Creative Soundblaster Z * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Mamba TE * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Logitech Z-2300 * Windows 7 Ultimate x64 *
User avatar
Blín D'ñero
Site Admin
 
Posts: 7264
Joined: 17 Feb 2008
Location: Netherlands

Re: Does Radeon Crimson driver not like my R9 290's ? [update: FIXED]

Postby Blín D'ñero » 18 Apr 2016, 15:50

So i reinstalled Radeon Crimson 16.4.1. Fixed. No problem with the driver whatsoever. :thup:

Settings are at default. No need to change the power max limit or anything.

Radeon Crimson driver likes my R9 290's. :)
Gaming PC: * Intel i7 4790K * Noctua NH-D15S * Asus Maximus VII Hero * 32 GB Corsair Dominator Platinum CMD32GX3M4A2133C9 * 2× Sapphire Radeon R9 290 Tri-X in crossfire * Dell U3010 @ 2560 x 1600 / 60Hz * Corsair AX 1200W * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Asus DRW F1ST * Corsair K95 RGB * Corsair M65 PRO RGB * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S530 * Sennheiser HD598 * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC: * Intel i7 2700K @ 4.8 Ghz * Noctua NH-D15 * Asus Maximus IV Extreme-Z * 32 GB Corsair Vengeance Pro CMY32GX3M4A1866C9 * Sapphire HD7970 crossfire * 3 x Dell U2410 @ Eyefinity 5760 x 1200 / 60Hz * Corsair HX 1000i * 7 x WD Black HDDs * Creative Soundblaster ZxR * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Imperator 2012 * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Edifier S730D * Windows 7 Ultimate x64 *

Workhorse PC 2: * Intel i7 920 @ 3.8 Ghz * Zalman CNPS9900A LED * Asus Sabertooth x58 * 24 GB Corsair Vengeance LP 1600MHz CL9 DDR3 * Sapphire R9 280X Vapor-X * 2 x Dell U2412M @ Eyefinity 2400 x 1920 / 60Hz * Corsair HX 850W * 7 x WDC WD1002FAEX * Creative Soundblaster Z * Optiarc AD 5240S * Steelseries 7G * Razer Mamba TE * Steelseries 9HD * Coolermaster STC T01 * Logitech Z-2300 * Windows 7 Ultimate x64 *
User avatar
Blín D'ñero
Site Admin
 
Posts: 7264
Joined: 17 Feb 2008
Location: Netherlands


Return to PC Tech Issues and Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron